Fotografera spännande och snygga bilder med en HOLGA

av | 13 juni, 2011

Retrobilder är tillbaka med besked. Här vill vi inspirera dig satt fotografera med Holga som är ett kul sätt att experimentera lite och låta slumpen bli mer delaktig i ditt fotograferande.

 

Fotografi med Holga

En vinterbild tagen med holga och inskannad och redo för att framkallas

Holga – släpp reglerna och experimentera

Vi vill inspirera dig att släppa lite på kontrollen runt fotografering och testa den klassiska plast kameran HOLGA. Idag finns en uppsjö av digitalkameror som hjälper dig med ljusmätning, bländar och slutartider. Med HOLGA måste du släppa kontrollen och så att säga “skjuta från höften”.

120 film eller mellanformatsfilm är vanligast att man använder i HOLGA. Då kameran är av plast och inte är riktigt tät kan den släppa in lite ljus vilket kan göra roliga effekter på dina bilder. Du kan naturligtvis styra litegrann över detta genom att tejpa kanterna på bakstycket med el-tejp.
HOLGA’s bilder har en stark retro-känsla över sig som har kommit tillbaka mer och mer då man kanske tröttnat på det exakta bilderna som alla digitalkameror tar. HOLGA bilderna får ett annat estetisk uttryck och kan bli mycket mer konstnärliga.

Fotografera med Holga och låt slumpen styra

Holga kamera

Vår Holgakamera redo att användas

Det handlar en del om slumpen när du fotograferar med HOLGA. Du kan i visst mått styra när du väljer ISO på din film kombinerat med de miljöer du fotar. Samt hur mycket du drar fram filmen. Med HOLGA kan du dubbelexponera, det vill säga ta två eller fler(!) exponeringar ovanpå varandra. Det skapar en rörelse i bilden och en drömsk transparent känsla. Bilderna har ändå en tendens att överlappa varandra återigen beroende på hur mycket du drar fram din film, det kan skapa fina bildsekvenser och ett montage som blir något utöver det vanliga.

Tumregeln med HOLGA är väl egentligen att det inte finns någon. Du är fri, ta en exponering när du egentligen inte ska, strunta i alla regler, då blir det som bäst!

Med HOLGA kan du faktiskt fota med långa tider och få en fantastisk rörelse och häftiga ljusfenomen i bilden. På undersidan av kameran har du en knapp med bokstäverna N och B. N står för normal exponering, men ändrar du till B kan du hålla bländaren öppen längre och tex ta på rörelser med ljus, bilar som åker, någon som leker med en glow-stick. Allt är upp till dig! DU kan medvetet röra kameran när du fotograferar för att få ljuset att skapa mönster i fotot, annars kan du använda ett stativ så att kameran kan stå still.

Komma igång att fota med Holgakameran

Om du är intresserad av att själv börja fota med Holga kan vi rekommendera Kaffebrus som är det ställe som säljer kameran vi gillat allra bäst.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • del.icio.us
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *