Slutartid – Så fungerar den

av | 30 oktober, 2010

På en kamera fungerar det så att det finns en öppning som öppnar och stänger sig för att släppa in ljuset in i kameran så att du kan fånga det kameran ”ser” på bild. Den tid som kameran är öppen brukar kallas för slutartid.

Slutare och slutartid

För att förstå slutaren och dess skillnad mot bländare och isotal så kan vi ta ett exempel. Låt säga att du en solig dag skall ta en bild på stranden. De få gånger det nu är bra väder här i Sverige på sommaren så är det ändå ganska ljust ute. Det vill säga när du öppnar upp ”porten” in i kameran på den här sommarsoliga stranden så kommer det komma in mycket ljus. Slutaren kommer därför inte att behöva vara öppen särskilt länge utan det räcker oftast med en mycket kort slutartid när det är ljust ute.

Skulle du istället vilja ta en bild en mulen höstdag i september så kommer det inte att finnas så mycket ljus alls ute då moln och solens vinkel mot jorden kommer att göra att den totala ljusmängden är mycket mindre. Här kommer vi behöva ha slutaren öppen mycket längre för att få in så mycket ljus så att vi får en bra bild. Slutartiden blir längre helt enkelt.

Man kan tänka sig slutaren som en vakt som bestämmer hur länge porten in i en borg skall vara öppen och där filmen inne i kameran är borggården. Ju längre porten är öppen desto mer ljus kommer in på borggården vilket i denna bild betyder att filmen tidsmässigt exponeras för mer ljus.

Bländare och slutartid

I vår artikel om hur bländaren fungerar beskriver vi hur bländare tillsammans med slutaren samverkar för att få in rätt mängd ljus på rätt mängd tid. I vår bild om borgen och dess port beskriver vi att slutaren är hur länge borgporten är öppen. Bländaren kan mer beskrivas som storleken på själva porten. Poängen när man tar kort är att förstå hur bländare och slutaren samverkar för att du skall kunna ta så bra bilder som möjligt. Idén är att förstå att ju längre slutartid du har desto mindre öppning eller bländare behöver du. Ju kortare slutartid du har desto större bländare behöver du.

Olika sätt att hantera slutartiden

 • En sak man kan önska sig är så stort skärpedjup som möjligt. För att uppnå detta vill du ha så liten bländare som möjligt. Ett sätt att göra detta är att ha så lång slutartid som det bara går utan att det blir oskärpa i bilden.  På detta sätt kan du uppnå så stort skärpedjup som möjligt.
 • Om man vill kunna ta bilder i mörker eller på natten så kan man uppnå tillräckligt med ljusinsläpp bara man har tillräckligt lång slutartid. Problemet är att man då också kommer hinna att skaka/röra kameran så att man får rörelseoskärpa i bilden. Detta löser man framförallt med hjälp av ett stativ och en fjärravlösare. Du kan då ta ett kort med en slutartid så hög som ½-1 sek och filmen exponeras tillräckligt lång tid för att ljuset skall komma in och du får ett bra kort.
 • Om man tar kort på föremål som rör sig tex när man tar kort på sin hund/katt som rör sig eller på en fotbollsmatch har du ett behov att ha så kort slutartid som möjligt. Detta beror på att du vill ha så lite rörelseoskärpa som möjligt och detta får du om du också har en kort slutartid. Om det är lite ljus så kan du kompensera detta med hjälp av att ha en stor öppning/bländare.

Läs också:

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

En reaktion på “Slutartid – Så fungerar den

 1. Pingback: Bländaren – Så fungerar den

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *